Mocht iemand zijn bitcoin verliezen aan hackers of zijn munten laten stelen, dan is het eerste wat ze willen doen de politie erbij te betrekken om hen te helpen hun verloren geld te behouden. Maar als de regelgevende instanties van het land tegen je werken, zoals in Rusland, kan dat uiterst frustrerend zijn voor degenen die het slachtoffer zijn van kwaadwillige acties.

Rusland gaat tegen BTC in

Een man in Rusland die meer dan twee jaar geleden meer dan 100 van hem gestolen bitcoin-eenheden heeft gehad, heeft juridische hulp gezocht om de dieven voor het gerecht te brengen. Jammer genoeg komt de handel in bitcoin en crypto op Russische bodem wel voor, maar het land ziet bitcoin of andere vormen van crypto niet als geld of wettig betaalmiddel. Daarom heeft de rechtbank het verzoek van de man om hulp afgewezen en kiest ze indirect de kant van de criminelen die met het geld hebben verdiend.

Dit is al vele jaren een langetermijnargument in de bitcoin-ruimte. Komt Bitcoin Future in aanmerking als geld? Is het eigendom? Is het gebaseerd op ijle lucht? Wie bepaalt wat bitcoin is, en hoe kan het uiteindelijk het respect en de aandacht krijgen die het verdient? In de Verenigde Staten bijvoorbeeld wordt bitcoin beschouwd als eigendom boven geld, via sommige bedrijven zoals Overstock.com die wel degelijk BTC-betalingen aanvaarden in plaats van fiat voor goederen en diensten.

Beledigend voor het slachtoffer is het feit dat zijn bitcoins werden gestolen nadat hij in 2018 door de verdachten werd ontvoerd. Hij heeft de rechtbank gevraagd om hem te helpen bij het behoud van het geld dat de ontvoerders hebben gestolen, waaronder ongeveer $90.000 aan Russische roebel en meer dan $900.000 aan BTC. Er wordt geschat dat er bijna 1 miljoen dollar is meegenomen.

Echter, terwijl de roebels werden bevolen om terugbetaald te worden, werd de man weggestemd toen het ging om het terugkrijgen van de BTC-eenheden. De rechtbank argumenteerde dat niet alleen bitcoin geen geld is, maar dat het ook niet in aanmerking komt als eigendom onder de standaard Russische wetgeving, en dus niet kan worden teruggegeven. In de ogen van de rechtbank bestaat bitcoin niet en kan iets dat niet bestaat niet worden teruggegeven. De verdachten kijken echter naar ongeveer acht tot tien jaar gevangenisstraf, dus het is niet zo dat er geen recht wordt gedaan.

Hoe kan de Coin Garner de Respect It Deserves respecteren?

Toch is het ontmoedigend om te zien dat zoveel regelgevers zo’n achterwaartse blik hebben op een munt die op dit moment al meer dan twaalf jaar bestaat en zich uiteindelijk steeds weer heeft bewezen in de financiële wereld. Het slachtoffer – dat op het moment van schrijven nog steeds geen naam heeft – heeft nog steeds de mogelijkheid om naar een hof van beroep te gaan en een notie in te dienen om de cryptocurrency terug te krijgen, hoewel het in dit stadium vrijwel ieders spel is.

Rusland heeft de laatste tijd een stevige uitbarsting van de cryptohandel meegemaakt, mede dankzij de verspreiding van het coronavirus.